کد مطلب: 3-11011

بهره گیری مؤثر از هر مهارتی مستلزم رعایت اصولی و قوانین خاص خود می باشد، اما مرحله قبل از رعایت این اصول و قوانین آشنایی با آن ها است. در این مطلب قصد داریم شما را با 5 قانون از قوانین ارائه سخنرانی مؤثر آشنا کنیم.

 

1. سخنرانی باید فقط در مورد یک موضوع باشد:
اکثر سخنرانان دوست دارند در یک سخنرانی به شرح مطالب بسیار زیادی بپردازند و این موضوع را یک امتیاز می دانند. این سخنرانان نمی خواهند که مانند کسی به نظر آیند که چیزی را فراموش کرده است. اما این گونه سخنرانان باید بدانند که ارائه مؤثر نکات مختلف از طریق غرق کردن مخاطبان در دریایی از اطلاعات به دست نمی آید. پس به عنوان یک سخنران تنها یک موضوع اصلی برای سخنرانی خود در نظر بگیرید و تمامی مواردی که از موضوع اصلی شما پشتیبانی نمی کند را حذف کنید. 

2. آنچه نمی گویید به اندازه آنچه می گویید مهم است:

چارچوب بندی سخنرانی به معنای تعیین محدوده محتوای سخنرانی می باشد به نحوی که از طرح مباحث اضافی جلوگیری کند. یک سخنران حرفه ای می بایست به صورت دقیق چارچوب سخنرانی خود را مشخص نماید. شاید بتوان انجام اثربخش این کار را یک هنر نامید؛ زیرا نیازمند مهارت های مختلفی از جمله مخاطب شناسی است. یک چارچوب بندی موفق در حد نیاز مخاطبان و نیز زمان سخنرانی مطالب را محدود می کند. باید توجه داشت که محدود کردن مطالب به قدری نباشد که موجب سردرگمی مخاطب شود. 

3. اعتماد احساسی به اندازه اعتماد عقلی در سخنرانی مهم است:

اساساً سخنرانی، متقاعدسازی است و متقاعدسازی در قسمت های ناخودآگاه ذهن و مراکز احساسی مغز آغاز می شود. ما ذهنیت خود را تغییر می دهیم و یا در رابطه با یک موضوع جدید متقاعد می شویم؛ چراکه اقدام به باور آن کرده ایم. درست بعد از این که این انتقال احساسی اتفاق افتاد، ما موتور منطقی مغزمان را روشن می کنیم تا دلیلی منطقی برای پشتیبانی از تصمیم احساسی خود بیاوریم. 

 4. یک سخنران نمی تواند به سادگی ادعا کند:

در مقام یک سخنران باید قبل از بیان هر موضوعی به ویژه موضوعاتی که به عنوان یک ادعا تلقی می شود، باید این سؤال را از خود بپرسیم که اگر یکی از مخاطبان دلیل و مدرک این صحبت من را خواست باید چه پاسخی به او بدهم؟ با بیان این سؤال و به کار گیری این تکنیک همواره دلیل و مدرکی قانع کننده برای قسمت های مختلف سخنرانی خود ارائه خواهید داد. این موضوع علاوه بر ایجاد حس اعتماد در مخاطب، اعتماد به نفس خوبی را برای سخنران نیز به همراه دارد.

 5. یک سخنرانی خوب قراردادی است برای معاوضه توجه و یادگیری:

در یک سخنرانی خوب مخاطبان توجه خود را به سخنران قرض می دهند و در مقابل سخنران باعث ایجاد حس یادگیری در مخاطبان خود می شود. شما به عنوان یک سخنران حرفه ای باید ارزش این توجه را بدانید و با مطالب مفید و بهره گیری از راه کارهای ارائه مؤثر، حس یادگیری را در مخاطب خود ایجاد کنید.

 

در قسمت های بعدی به دیگر قوانین حاکم بر فضای سخنرانی خواهیم پرداخت.