بررسی یک  تحقیق علمی  در رابطه با مدیریت زمان
هاروارد بیزینس ریویو در مقاله‌ای با عنوان (مدیریت زمان چیزی بیش از شگرد و ترفندهای زندگی است) به موضوع مدیریت از زاویه‌ای متفاوت پرداخته است.
 این مقاله با یک سؤال بسیار متداول که احتمالاً بسیاری از ما همیشه برایمان مطرح بوده است، آغاز می‌شود: چطور زمان خود را بهتر مدیریت کنیم؟
در ادامه این سؤال مقاله بیان می‌کند که علی‌رغم مشاوره و پیشنهادهای مختلفی که در قالب کتاب، وب نوشته‌ها، ترفندها و نرم‌افزارهای مدیریت زمان ارائه‌شده است اما همچنان واقعیت ناامیدکننده برای افرادی که قصد دارند مدیریت زمان بهتری داشته باشند این است، مشاوره‌ها و پیشنهادها کمتر کارایی دارند. پاسخ ساده است، فرض اولیه این نرم‌افزارها این است که افراد استفاده‌کننده از آن‌ها مهارت‌های لازم دران زمینه رادارند. درحالی‌که این‌گونه نیست. بهره‌مندی از مهارت مدیریت زمان برهر گونه ابزار و نرم‌افزاری مقدم است.
به‌عنوان‌مثال هیچ‌وقت ما انتظار نداریم که خریدن مدرن‌ترین لوازم آشپزی و بهترین مواد اولیه فردی را تبدیل به یک آشپز 5 ستاره کند. پس به‌طور مشابه استفاده از نرم‌افزارهای برنامه‌ریزی بدو ن کسب مهارت‌های مدیریت زمان به‌عنوان یک پیش‌نیاز ضروری، خروجی‌های مبتنی در این زمینه برای ما به همراه نخواهد داشت.
 این مقاله در ادامه مدیریت زمان به‌عنوان یک فرایند تصمیم‌گیری تعریف می‌کند که زمان فرد را در مقابل شرایط متغیر ساختاردهی، محافظت و تنظیم می‌کند.
در ادامه این مقاله 3 مهارت‌های خاص را دلیل موفقیت در مدیریت زمان می‌داند.
هشیاری(Awarenrss): تفکر واقع‌بینانه در مورد زمانتان با درک این موضوع که زمان منبعی محدود است.
نظم دهی (arrangment): طراحی و ساماندهی اهداف، برنامه‌ها، زمان‌بندی‌ها وکارها به منظور بهره برداری موثر از زمان
انطباق: رصد کردن نحوه استفاده از زمانتان در هنگام انجام فعالیت‌ها
ازبیان این 3 مهارت، مهارت نظم دهی احتمالاً از همه اشناتر باشد. به‌ویژه با در نظر گرفتن این موضوع که اکثر نرم‌افزارها و شگرد ها مربوط به زمان‌بندی و برنامه‌ریزی هستند.
 اما در مقابل شناخت زیادی در رابطه بامهارت‌ها ‘انطباق’و ’هشیاری’وجود ندارد.
اکنون این سؤال مطرح است: این این 3 مهارت از اهمیت یکسانی برخوردار هستند؟
این خبره شدن در بعضی از آن‌ها برای افراد سخت است؟ این بعضی از آن‌ها کمیاب‌تر از بقیه هستند؟
نویسنده این مقاله در جهت یافتن پاسخ مناسب این پرسش‌ها نتایج حاصل از بررسی مهارت‌های مدیریت زمان 12000 نفر موردبررسی قرار می‌دهد و به نتایج زیر می‌رسد:
1) روی‌هم‌رفته هر سه مهارت در رابطه با عملکرد مدیریت زمان اهمیت یکسانی دارند.
2) درگیری بیشتر افراد بامهارت نظم دهی به دست آمد. این موضوع حاکی از آن است نه‌تنها مهارت‌های هشیاری و انطباق مهارت‌های کمیابی هستند، بلکه توسعه آن‌ها با سختی بیشتری همراه است. به‌علاوه مهارت هشیاری محرک اصلی برای اجتناب از دست‌دست کردن (procrastination) و مهارت )انطباق (محرک اصلی جهت اولویت‌بندی فعالیت‌ها معرفی شد.
3) نتایج به دست آمده نشان داد ترجیح افراد برای انجام چند کار به‌صورت هم‌زمان (multi tasking)هیچ ربطی به مهارت‌های مدیریت زمان ندارد. به این معنا که ما چه مدیریت زمان خوبی داشته باشیم چه در این زمینه ضعیف باشیم این موضوع ربطی به ترجیح دادن انجام چند کار به‌صورت هم‌زمان ندارد.
بنابراین توجه مفرط به انجام چند کار به‌صورت موازی (که اغلب به‌عنوان یکی از ترفندهای مدیریت زمان پیشنهاد می‌شود) احتمالاً با موفقیت واقعی در این زمینه همراه نخواهد بود.
4) نتایج تحقیق به‌وضوح حاکی از آن بود که افراد در انجام خودارزیابی در زمینه‌ی مدیریت زمان به‌هیچ‌عنوان دقیق نیستند. این مقاله در ادامه به ارائه راهکارهایی برای بهبود مهارت‌های سه‌گانه مرتبط با مدیریت زمان می‌پردازد که در مطلبی دیگر آن‌ها را موردبررسی قرار خواهیم داد.
  • از این که تا پایان این آموزش همراه ما بودید بسیار خوشحالیم.
    ما در تیم تولید محتوای مرکز مهارت اوج، تمام تلاشمان را به کار گرفته ایم تا با ارائه مطالب مفید و آموزنده، افتخار داشته باشیم، شما مخاطب گرانقدر را در مسیر مهارت آموزی و کسب موفقیت، همراهی کنیم.

    علی رضوانی تبار
    مدیر مرکز مهارت اوج

  • 1