غلبه بر منحنی فراموشی

آیا با این مشکل روبه‌رو شده‌اید که بعد از یادگیری مطلبی،‌آن را فراموش کرده باشید؟

منحنی فراموشی ابینگهاس نشان می‌دهد که اگر برای حفظ مطلبی در ذهن تلاش نکنیم، به‌مرورزمان آن را فراموش می‌کنیم.برای متخصصان یادگیری و توسعه، این‌یک چالش آشکار است.برای مقابله با این چالش باید درک کنیم که منحنی فراموشی چیست؟ چه تاکتیک‌های می‌تواند بر آن غلبه کند؟

منحنی فراموشی ابینگهاوس چیست؟

شما احتمالاً قبل از اینکه فکر کنید با منحنی فراموشی آشنا هستید و با تأثیرات آن در زندگی روزمره روبرو شده‌اید.

به‌طور مثال شما شماره یکی از دوستان خود را در کاغذی یادداشت می‌کنید. اگر آن کاغذ را گم کنید آیا یک ساعت بعد شماره تلفن آن را به خاطر می اورید؟ احتمالاً نه منحنی فراموشی یک فرمول ریاضی توسط هرمان ابینگهاوس است که از سال 1885 میلادی ایجادشده است. منحنی فراموشی فرضیه کاهش حافظه در زمان است. 

خیلی اوقات با چیزی را به حافظه می‌سپاریم، اگر آن را مرور نکینم احتمال فراموش کردن آن بسیار زیاد است. برخی مطالعات نشان می‌دهد که انسان‌ها حدود 50 درصد اطلاعات جدید را در عرض یک ساعت پس از یادگیری فراموش می‌کنند. طی 24 ساعت به‌طور متوسط 70 درصد این میزان فراموشی افزایش می‌یابد.

بااین‌حال،‌میزان فراموشی به عوامل مختلفی ازجمله قدرت حافظه،‌معنادار بودن مفاهیم و عواملی مانند استرس و میزان خواب و ... بستگی دارد.

13058 2

 

چگونه از فراموشی جلوگیری کنیم و حافظه خود را تقویت کنیم؟

  1. از «یادگیری فاصله‌ای» استفاده کنید

مهم‌ترین کشف ابیتگهاوس این بود که با مرور اطلاعات جدید در لحظات مهم منحنی فراموشی می‌توان میزان فراموش‌شدن آن را کاهش داد.

این رویکرد غالباً به‌عنوان یادگیری فاصله‌ای یا عمل توزیعی یاد می‌شود. این روش یادگیری معمولاً با فلش کارت صورت می‌گیرید. برای این کار نیاز به یک جعبه برای ذخیره کارت‌ها داریم. این جعبه باید شامل چندین قسمت باشد. فلش کارت‌ها در اولین قسمت قرار داده شدند. این قسمت شامل فلش کارت‌هایی بود که هرروز باید مرور شوند. فلش کارت‌هایی که به‌درستی پاسخ داده شوند به دومین قسمت انتقال می‌یابد. فواصل تکرار در دومین قسمت به مدت دو روز قرار داده می‌شود. فلش کارت‌هایی که در دومین قسمت قرار شده باشند و با موفقیت پاسخ داده شود به قسمت سوم انتقال می‌یابند. فلش کارت‌های به‌درستی پاسخ‌داده‌شده به قسمت بعد انتقال می‌یابند.

مسئله مهم‌تر از 5 قسمت موجود در جعبه، فواصل زمانی هستند که در طی روز تکرار می‌شوند.فلش کارت‌های اشتباه پاسخ‌داده‌شده به اولین قسمت انتقال می‌یابند ازآنجا چرخه تکرار مجدداً آغاز می‌شود.حالا به اصول کار با فلش کارت تسلط یافته‌اید و به‌ندرت به تکرار و مرور دوباره آن‌ها می‌پردازید.

13058 1

تکرار فاصله‌ای برای زمانی استفاده می‌شود که فرد نیاز دارد مطالبی را به‌صورت نامحدود در ذهن خود نگه دارد. ابن روش برای یادگیری زبان دوم مناسب است.

شما علاوه بر روش سنتی می‌توانید از نرم‌افزار فلش کارت‌های دیجیتالی هم استفاده نمایید.

Anki

Brainscape

Cerego

Course Hero

Duolingo

Lingvist

Memrise

Mnemosyne

Picmonic

Pimsleur Language Programs

Pleco Software

SuperMemo

Synap

2.مرور مطالب

حتی اگر مطالب در حافظه ما به‌سرعت محو شود ما می‌توانیم با داشتن یک جلسه مرور بلافاصله بعد از یادگیری اصلی از محو شدن مطلب در حافظه‌مان تا حدودی جلوگیری کنیم.مرور و تکرار مطالب به‌طور منظم می‌تواند منحنی فراموشی را متوقف کندبنابراین شما می‌توانید بعد از این‌که به یادگیری مطلبی پرداختید بعد از یک روز، سپس دو روز، سپس یک هفته و پس از یک ماه به تکرار و مرور آن بپردازید تا مرور اطلاعاتی از این قبیل، پس از یادگیری اولیه، یادآوری شمارا افزایش داده و مطالب رمزگذاری شده در مغز شمارا تقویت می‌کند. 

13058 3 

 3.تعیین هدف برای یادگیری

هر کاری که می‌توانید انجام دهید تا آنچه یادمی گیرید برایتان هدفمند باشد و یک دلیل محکم برای حفظ برای آن مشخص کنید. هرچقدر بیشتر بدانید چیزی در درازمدت به نفع شماست،‌احتمال اینکه حافظه شما آن را در اولویت قرار دهد بیشتر است و از همه مهم‌تر این کار باعث افزایش انگیزه برای درس خواندن درون شما خواهد.